Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Fossilfall

januari 6 13:00 - 15:00

Gratis

VAD: Fältbiologerna, tillsammans med andra organisationer och privatpersoner, demonstrerar för att Vattenfall ska ställa om till fossilfritt senast 2030.

NÄR: Söndag sjätte januari, kl 13-15 på Mynttorget i Stockholm.

VARFÖR: Vattenfall är ett svenskt helägt statligt elbolag, vars verksamhet idag ger upphov till utsläpp på 22,6 megaton koldioxidekvivalanter, detta kan jämföras med de totala utsläppen från hela Sveriges ekonomi och hushåll som år 2017 uppgick till 52,9 miljoner ton koldioxid (källa SCB, se länk nedan). Vattenfall äger idag sju kolkraftverk i Tyskland och Nederländerna, räknas dessa med i Sveriges utsläpp ligger svenskarna på topplistan över utsläppare per person, fjärde största per person och capita. Detta är inte okej!

Vattenfall skriver på deras hemsida att de ska vara fossilfria till 2050 och fasa ut en del av kolkraften inom de kommande åren. Men detta är alldeles för lite och alldeles för långsamt! För att vi ska ha ens den minsta chans att hålla den globala uppvärmningen och klimatförändringarna under ännu mer katastrofala nivåer än vad som redan väntar, och uppnå parisavtalets löfte om max 2 graders uppvärmning, måste vi ställa om våra samhällen i en betydligt snabbare takt än så. Vi kräver därför att Sverige som land och Vattenfall som företag fossilfria senast år 2030, inklusive investeringar utomlands. Detta i enlighet med vad den absoluta majoriteten av världens klimatforskare säger är nödvändigt för att säkra vår framtid.

Fältbiologerna kommer i protest mot Vattenfalls innehav av kolkraft och deras otillräckliga mål om att minska sina utsläpp, att demonstrera på Mynttorget i Stockholm. Vi kommer att spela gatuteater, stå med banderoller, klimatskrika och på andra sätt göra våra röster och vår vilja hörd, så att makthavarna tydligt förstår att Sveriges barn och unga inte går med på att de vuxna förstör vår framtid och den värld vi lever i. Vi inbjuder alla likasinnade och sympatisörer att stå med oss, antingen som en del av vår demonstration eller genom att utföra de egna aktioner ni finner lämpliga.

Politiker och företagsledare får inte glömma att Sveriges befolkning kräver en omställning till en hållbar framtid nu! Mer information kommer efter hand och har du några frågor om det övergripande målet eller detaljer kring demonstrationer är du välkommen att kontakta oss fältbiologer via ram@faltbiologerna.se.

Vill du veta mer om vattenfalls kolverksamhet och utsläpp? Se länkarna.

https://corporate.vattenfall.se/om-oss/var-verksamhet/var-elproduktion/kol/
https://corporate.vattenfall.se/om-energi/el-och-varmeproduktion/kol/
https://corporate.vattenfall.se/om-oss/strategi-och-ambitioner/mal-och-utfall/
https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/miljo/miljoekonomi-och-hallbar-utveckling/miljorakenskaper/pong/statistiknyhet/miljorakenskaper–utslapp-till-luft-fjarde-kvartalet-2016-samt-preliminar-statistik-for-helaret-2016/

Detaljer

Datum:
januari 6
Tid:
13:00 - 15:00
Pris:
Gratis
Webbplats:
https://www.facebook.com/events/493895324437771/

Plats

Mynttorget
Mynttorget
Stockholm, 11128 Sverige
+ Google Map