Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Malmö European Forum – 4 maj

maj 4 10:00 - 21:00

Gratis

Malmö European Forum 4 maj
inför EU-valet
För ett annorlunda Europa
– Nej till storföretagens makt
– Ja till gröna jobb på landet och i staden
– Ja till demokrati, fred och rättvisa

Mötet ingår i kampanjen The Europe We Want med internationell aktionsdag 19 maj inför EU valet 26 maj.

kl 10-18 lördag 4 maj 2019

Ett möte på initiativ av Jordens Vänner i samarbete med andra intresserade organisationer och europaparlamentariker

Program

i plenumsalen

kl 10.00 Invigning, invigningsceremoni och presentation av mötet och deklarationsprocessen

kl 10.15 Inledande tal genom en dialog mellan en ung och en veteran aktivist med miljö och socialt engagemang

kl 11.00 – 12.15 Bryt med EU:s nyliberala ekonomi

kl 12.30 – 13.45 Rättvis omställning av naturbruk, industri och gemensam välfärd

kl 14.00 – 15.15 Klimatkamp

kl 15.30- 16.45 Internationell solidaritet mot militarisering för humanitär flyktingpolitik och avspänning mellan Väst och Öst

kl 17.00 – 17.30 Gemensam avslutning med antagande av Malmödeklarationen för ett rättvist Europa

I mindre salar kan parallella självorganiserade programpunkter ordnas om det finns intresse. Det kan vara EU:s flyktingpolitik, Försvara fackliga rättigheterna, Sångverkstad, Stoppa repressionen av folkrörelser, Avspänning istället för EU och NATO:s upprustning, Klimastemmer – Noahs danska EU kampanj eller Internationell solidaritet mot militariserad nyliberalism.

Frågor kan istället för i form av seminarier eller workshop tas upp i utställningar eller liknande.

Kvällsprogram lokal söker i centrala Malmö

kl 19.00

Erik Reinert global ekonom
Hur kan EU:s ekonomiska kris lösas till nytta för folk på landet och i staden?

kl 20.00
Presentation av resultatet av Malmö European Forum och utfrågning av Europaparlamentariker och EU valskandidater

Var?
Kvarnby folkhögskola i Gullvik, Västra Hindbyvägen 14 i Malmö.

När?
lördag 4 maj 2019 inför EU valet 26 maj

Vem?
Brett samarbete söks på liknande sätt som i samband med EU-toppmötet i Göteborg 2017, se illustrerad rapport här: https://jordensvanner.se/wp-content/uploads/2019/01/The-new-face-of-European-resistance1.pdf

Hur?
Jordens Vänner ansvarar för att praktisk samordning med stöd av samarbetande organisationer. Självorganiserade programpunkter ansvarar respektive organisationer för. Plats för bokbord finns. Deltagare uppmanas att anmäla sig i förväg som hjälp för matplanering.

Deltagande är utan kostnad förutom mat. För anmälan och mer information: tord.bjork@gmail.com

Varför?
Frågan om vilket Europa vi vill ha ställs på sin spets inför EU-valet. Malmö European Forum är ett internationalistiskt initiativ för att förbättra folkrörelsers och partipolitiska krafters samverkan. Det behövs i Sverige, Norden, Europa och världen för ett konstruktivt program som sätter solidariska och ekologiska värden före kortsiktiga vinstintressen. Det finns alternativ till EU:s nyliberala politik som enda sättet att bekämpa inskränkt nationalism och rasism. Bortom europeiska illusioner behövs samverkan för en konkret samtidigt politik i flera länder. En politik som både EU-motståndare och EU anhängare kan stå upp för och driva från Lissabon till Vladivostok i solidaritet med världen.

Det behövs när vi ser allvaret tio år efter finanskraschen. Det finns ingen hållbar beredskap för vad som ska hända när skuldberget fortsätter att växa tillsammans med ökade spänningarna mellan centrum och periferi i Europa. För Greklands ekonomiska kris finns ingen lösning i sikte för folkflertalet. Klimatkrisen fortsätter förvärras tillsammans med artutrotning och matjordens utarmning medan risken för ett nytt kärnvapenkrig tillför ett radioaktivt globalt miljöhot. Det gör det viktigt att samverka mellan fack, bonderörelser, kvinno-, ungdoms-, miljö-, freds-, migrant-, minoritets-, antirasistiska, solidaritets- och andra rörelser för att organisera motstånd och arbeta för lösningar.

Vad?
Ett möte med ett gemensamt arrangerat huvudprogram samt självorganiserade parallella seminarier och workshops. En interaktiv process startas för att förbereda och under mötet ta fram ett gemensamt uttalande som de deltagare som så önskar kan underteckna och senare även organisationer, Malmödeklarationen för rättvisa mot storföretagens Europa för fred, demokrati och solidaritet. Detta kan spridas också internationellt.

Malmö European Forum är del av kampanjen The Europe We Want. Det är också det av European Social Forum traditionen som arrangerades framgångsrikt i Malmö 2008 med 15000 deltagare och flera andra breda internationella folkrörelsekampanjer.

Mötet kommer följas upp i Sverige med lokala aktioner 19 maj för att annorlunda Europa, nej till storföretagens makt – Ja till gröna jobb på landet och i staden och till demokrati, fred och rättvisa. Lokala aktioner kommer också att hållas denna dag runtom i Europa.

Detaljer

Datum:
maj 4
Tid:
10:00 - 21:00
Pris:
Gratis
Evenemang Kategori:
Webbplats:
https://www.facebook.com/events/579902179193874/

Plats

Kvarnby Folkhögskola – Gullvik
Västra Hindbyvägen 14
Malmö, 214 58 Sverige
+ Google Map
Telefon:
040-602 87 00
Webbplats:
https://www.kvarnby.fhsk.se

Arrangörer

Jordens Vänner
Jordens Vänner Malmö-Lund