Vägs Ände – aktivister stänger ner motorvägsbygge

Nytt 18 AUG, kp.
18 aug: Se kort video om 12 augusti. 350.org

12 aug: Vägbygge blockerat i Stockholm. Pressmeddelande.
12 aug: Aktivister blockerde Förbifarten. Reportage. Kommentarsfält. Svt Stockholm
11 aug: Följ avtalet – stoppa Förbifarten. Debatt flera organisationer. Etc
Sprid AFFISCH inför Klimatfestivalen
Upprop
Vi kräver att:
• Förbifarten stoppas och investeringarna istället går till kollektivtrafiken
• Regeringen respekterar Parisavtalet och ser till att inga klimathotande projekt godkänns
• Att man lyssnar på människor i de orter som drabbas
Skriv på uppropet: https://campaigns.350.org/petitions/vags-ande-stoppa-atervandsgranden-forbifart-stockholm
Sommarläger + Stående manifestation
Jordens Vänners sommarläger 10-14 augusti på Eggeby gård på Järvafältet i Stockholm pågår i dagarna fyra tillsammans med miljö- och människorättskämpar från andra organisationer som 7:e generationen, Latinamerikagrupperna, Klimataktion, Planka, Nätverket Stoppa Förbifart Stockholm mm. Alla är välkomna att delta, även på delar av programmet.
Torgmöten planeras i Akalla, Tensta och Hjulsta varje dag kl 12-14 el kl 17-19.
Den 12 aug kl 15 blir det en stående manifestation på Akalla Torg mot bygget av Förbifart Stockholm. Samma dag kommer en aktionsgrupp att genomföra en ickevåldsaktion, se nedan.
Anmälan och program:
http://klimatfestival2016.se/program/
Det behövs volontärer och frivilliga inte minst för att genomföra torgmötena och manifestationen. Bryt sommarstiltjen och delta i det som du kan! Kontakt: Ellie Cijvat, ellie.cijvat@jordensvanner.se
Aktionskonsensus civil olydnad
”Med fredliga civilolydnadsaktioner som blockerar bygget av Förbifart Stockholm kommer vi att säga ifrån mot fossilindustrin och massbilism i städer.”
”Våra aktioner kommer att ske fredligt men bestämt.”
Läs mer på http://vagsande.se/aktionen/aktionskonsensus/
 

Pressmeddelande
13 juli 2016

Fredagen den 12 augusti kommer hundratals klimataktivister, miljövänner och kollektivtrafikanter stänga ner bygget av Förbifart Stockholm i norra Stockholm. Politikerna vägrar ta klimatansvar, och har gett grönt ljus till motorvägen trots att den både ökar bilism och utsläpp som förvärrar klimatkrisen. Genom att använda sig av fredliga aktioner för att fysiskt ställa sig i vägen för bygget så blir det tydligt vilket spår vi istället borde växla in på.

– Förbifarten är en återvändsgränd för klimatet, säger Anna Nygård, talesperson för nätverket Vägs Ände http://VägsÄnde.se.

Den globala klimatfrågan hänger också ihop med frågan om bättre kollektivtrafik i Stockholms Län. Det handlar om vart pengar för infrastruktur går.

– Storstockholms Lokaltrafik drar in busslinjer och planerar att höja avgiftstrycket på månadskortet, medan en enda motorväg får kosta många tiotals miljarder, säger Anna Nygård.

Lokalt i Järvaområdet har demonstrationer redan riktat sig mot de ökade luftföroreningar som väntas skörda nya dödsoffer om vägen byggs:

– Det handlar om en kamp för våra förorters framtid, att inte låta sig köras över av politikerna är bokstavligen en fråga om liv och död, säger Anna Nygård.

Under aktionsveckan 10-14 augusti pågår också en klimatfestival <http://www.jordensvanner.se/2016/klimatfestivalen-2016> med en mängd programpunkter på Eggeby Gård / Järvafältet.

Vägs Ände är ett öppet nätverk av organisationer, grupper och individer från hela landet som tillsammans tar ställning mot fossil infrastruktur och det orättvisa ekonomiska systemet. Vi är en del av den globala gräsrotsrörelsen för klimaträttvisa och demokrati.

/ Christian Tengblad