”Vi ska inte sitta tysta när politikerna glömmer miljön.”

För första gången sedan skolstrejkerna och manifestationerna startade så genomförde Fridays For Future Stockholm en manifestation utanför Stockholms innerstad. Rinkeby fick vara värd för manifestationen som skedde samtidigt med stora demonstrationer i Madrid, där Klimattoppmötet hålls, i Santiago, där klimattoppmötet skulle ha hållits, och i New York, där FN har sitt högkvarter.

Glädjande nog möte många skolor upp. Elever från Järvaskolan, Kista International School, Cordoba-skolan, Fryshusets gymnasium, Kvarnbyskolan och Hjulstaskolan möte upp. Många uttryckte glädje över att skolstrejken denna gång hälls ute i förorten. En av talarna, Imane Khatib, kommer från föreningen Wellcome 2 Second Chance, som främst arbetat med sociala frågor, men som på senare tid också engagerat sig alltmer i klimat och miljö. Här är hennes tal:

”Klimatpolitiken har varit lika främmande för oss i förorten som all annan politik, en politik som talar åt oss men inte av oss!

Många i förorten tänker på miljöproblemet som ett lyxproblem, något vi inte har råd att tänka på då andra frågor är mer kritiska. Som gatuvåldet som tyvärr har haft en direkt verkan i områden som Järva, miljöfrågan ses mer som ett problem som går att förskjuta till morgondagen.

Men det vi glömmer i förorten är att förorten ligger också på jorden, det skiftande klimatet påverkar oss också i Rinkeby torg, kalla vinden blåser också i Tensta allé. Våra föräldrar som invandrat hit från varma länder, halkar på de hala gatorna i våra områden. Jag har under mina 22 år upplevt endast obalanserad klimatförändring. Förändringen av väder och klimat är drastisk och minst lika synligt här i Järva som i Ekerö.

Jag lärde mig om klimatet i grundskolan och hur jorden gick från istid till den tid och klimat vi har idag. Hur växthuseffekten påverkat det senaste århundradet och vårt bidrag till den.

Idag jobbar jag med socialhållbarhet och det har jag jobbat med i några år men detta år började jag även jobba med miljöhållbarhet.

Föreningen jag är med i; Welcome 2 Second Chance höll Rinkebys första Earth Hour event 30 mars i år, tillsammans med WWF Sweden Youth. Vi blev uppmanade att lyfta miljöfrågan i vårt område, där vi bjöd in paneldeltagare från olika miljöaktivist-grupper och hade en kväll med musik och kärlek med miljöhållbarhet som tema. Det var absolut inte sista gången vi håller ett miljörelaterat event.

Jag minns att vi pratade om miljöaktivism och hur man blir en, och minns att vi kom fram till att vi i förorten utan att veta om det är miljöaktivister. Vi bor flera i ett och samma hushåll vilket innebär mindre energiförbrukning. Många har en eller ingen bil per hushåll vilket minskar utsläppen. Lyxen att äta importerat kött är inte lika relevant för oss.

Men bara för att vi indirekt är miljöaktivister betyder det inte att vår del i kampen är klar. Politikerna har styrt vår framtid i många år utan att involvera oss i processen. De talar utifrån egna intressen och mål, men precis som vi inte satt tysta när de glömde oss ska vi inte sitta tysta när de glömmer miljön.

För vi är kraft och vi är vilja och vi kan göra vad som helst så länge vi vill.”

Imane Khatib
Ordförande, Wellcome 2 Second Chance (länk: https://www.facebook.com/SecondChanceSwe/