Det är nu vi har chansen – Stäng Vattenfalls kolgruvor

Breakfree2016
Delta i en global mobilisering mot kolgruvor och kolkraft

9 – 16 maj 2016

I maj är det dags. Under en historisk vecka kommer människor från i hela världen gå till aktion för att se till att de fossila bränslena blir kvar i marken.

Ende Gelände och Clima Camp Proschim 9 – 16 maj i Lausitz, östra Tyskland är den aktionsvecka som ligger närmast Sverige, geografiskt och politiskt. Aktionsveckan har som huvudfokus att sätta stopp för Vattenfalls kolbrytning i regionen.

Du kan vara en del av detta! https://www.facebook.com/events/505354596319558/

Åk aktivistbuss till aktionerna: 12 maj avgår bussar från Göteborg och Stockholm, till låg kostnad. Här kan du läsa mer om hur du anmäler dig: https://www.ende-gelaende.org/en/getting-there-2/ . Återresa blir den 16 maj.

Om du inte kan åka själv, så kan du sponsra en klimathjälte som åker.

Clima Camp Proschim är ett veckolångt fantastiskt läger med manifestationer, seminarier, kultur, barnaktiviteter och kreativa möten. https://www.lausitzcamp.info/english-information/ .

Lägret är också basen för de fredliga aktioner som förbereds mot kolbrytningen som ligger i regionen och som ägs av Svenska Vattenfall. Du kan delta I lägret oavsett om du tänkt vara med I aktionerna eller ej. Var och en medverkar på sina egna villkor.

I massaktionen Ende Gelände, som är mellan den 12-16 maj i tyska Lausitz, kommer många vanliga människor att gå samman för att bilda en massiv, kritisk röst mot Vattenfalls försäljning av det svenskägda brunkolet. Tillsammans kommer vi visa att vi vägrar se på när ett katastrofalt beslut drivs igenom. Vi kommer kliva fram och visa vägen, så att politikerna kan följa efter. Uppropet finns här: https://www.ende-gelaende.org/en/call-out/

Läs mer om bakgrunden i Fanny Sanneruds blogg: http://gofossilfree.org/se/i-maj-gar-vi-samman-och-bryter-oss-loss-fran-fossilerna/

Det är nu vi har chansen att stoppa försäljningen och se till att kolet stannar i marken. Marknaden för kolkraft försämras nu och Vattenfall får allt svårare att sälja verksamheten till lönsamma priser. Våra aktioner kan bli droppen som ser till at en avveckling blir det enda seriösa alternativet. Vi kan se till att atmosfären slipper 1,2 miljarder ton koldioxid.

Torbjörn Vennström
Pressgruppen Klimatsverige

Se också: www.breakfree2016.org