Seminarium – Klimaträttvisa – Har Sverige ett ansvar och vad kan vi göra?

Fredag 20/11 bjuder Diakonia, Greenpeace, PUSH Sverige, Riksteatern (Klimatstafetten Run for your life) och Rädda Barnen in till seminarium om klimaträttvisa.

Klimatfrågan handlar inte bara om klimatet. Vi ser redan nu att migrationsflöden, mänskliga rättigheter och socio-ekonomiska fördelningsfrågor kommer att vara helt avgörande för vår framtid. Vi måste säkra människors rätt till utveckling samtidigt som vi kraftigt minskar klimatutsläppen – det kräver att klimatkostnaderna fördelas rättvist, att vi investerar i en cirkulär och bio-baserad ekonomi men framförallt att vi samarbetar. Vi har resurserna och vi har tekniken – frågan är om vi har politiker som förmår fatta ett nödvändigt och rättvist beslut.

Program

14.00 ”Klimaträttvisa – vad och varför” – Moderatorerna Nedjma Chaouche, journalist och Kitty Ehn, medgrundare PUSH Sverige & vice ordf i Fältbiologerna inleder
14.10 ”People of Sweden: put pressure on politicians and continue the struggle even after Paris!” – Mohammad Shamsuddoha, Chief Executive Center for Participatory Research and Development & ingår i Bangladesh förhandlingsdelegation Bangladesh till COP21
14.45 ”Barnen drabbas mest av klimatförändringarna” – Elisabeth Dahlin, generalsekreterare Rädda Barnen
15.05 ”Politiska styrmedel för klimaträttvisa – Här är möjligheterna” – Thomas Hahn, forskare ekologisk ekonomi, Stockholm Resilience Center
15.20 Bensträckare
15.30 Paneldiskussion med Isabella Lövin, biståndsminister; Carmen Blanco Valer, Latinamerikagrupperna; Annika Jacobsson, Greenpeace; Anna Axelsson Diakonia, Thomas Hahn, Stockholm Resilience Center och Elisabeth Dahlin, Rädda Barnen.

Tid: 20/11 klockan 14.00-16.30
Plats: Kägelbanan, Södra Teatern, Mosebacke torg, Stockholm
Kostnad: Seminariet är gratis men anmälan är obligatorisk.
Anmälan: Via länken http://simplesignup.se/event/67968 senast 17/11

Organisationerna som tillsammans arrangerar seminariet är Diakonia, Greenpeace, PUSH Sverige, Riksteatern (Klimatstafetten Run for your life) och Rädda Barnen. Det är första gången som dessa organisationer samarbetar för klimatet och för klimaträttvisa. Initiativtagare är EU-parlamentarikern Linnea Engström.

Vi arrangerar detta seminarium för att öka medvetenheten och kunskapen om betydelsen av klimaträttvisa och de lösningar som finns. Vårt mål är att klimaträttvisa ska stå i centrum när avtalet förhandlas fram och antas i Paris i december 2015 och att Sverige leder omställningen till ett fossilfritt samhälle.

Har du frågor kan du vända dig till projektledare Malin Fijen Pacsay på seminarium.klimatrattvisa@gmail.com