Vi hälsar Skarpnäck välkomna till Klimatvalet

Hallå där, Inger Björk i Skarpnäck. Du var mötesordförande när Klimatvalet Skarpnäck bildades! Varför tog ni det initiativet?

”Inför klimattoppmötet i Paris 2015 var vi några i Skarpnäck som lade ett medborgarförslag som stadsdelsnämnden ställde sig positiva till. Skarpnäcks stadsdel har nu som mål att den egna verksamheten ska bli klimatneutral till 2030 och att nå ut med information och folkbildning till invånarna inom stadsdelen. Vi vill engagera många i stadsdelen för att få skjuts på klimatomställningen och deltar därför i #Klimatvalet som samlar många olika initiativ för en klimatomställning över hela landet.”

Vad vill ni göra?
”Vid vårt första möte fanns det många spännande idéer. Men tre områden utkristalliserade sig. Det finns en del som vill jobba med olika lokala omställningsprojekt och folkbildning, några vill påverka den lokala klimatpolitiken och andra vill engagera sig i Klimatriksdagen. De som blir aktiva kommer att bestämma vilka frågor som skall stå i fokus. ”

Vilka tips har ni till andra som vill starta en lokal Klimatvalet?
”Det behöver inte vara så svårt. Det är bara att samla några vänner och säga, nu drar vi igång. Vi lade upp ett Facebook-event och bjöd in vänner och grannar i Skarpnäcks stadsdel. Sen delade vi det i de lokala Facebook-grupper som finns hos oss. Simsalabim, så växte Klimatvalet Skarpnäck upp ur myllan och vi var igång!”

Inger Björk är också aktiv i arbetet med Klimatriksdagen 2018 och sitter i Latinamerikagruppernas styrelse.

Om du är nyfiken på Klimatvalet och kanske vill starta en egen lokal grupp kan du läsa mer här: https://klimatsverige.se/klimatvalet/. Klimatsverige kan hjälpa till med en text till en inbjudan och en illustration.i