Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Klimatmanifestation – för våra barns och barnbarns skull

2019.04.06 15:00 - 18:00

FÖLJ MED PÅ FRIA PENSIONÄRERS KLIMATMANIFESTATION!

Vi har demonstrerat tillsammans i 40 år. Mot kärnkraften, mot kärnvapen, för Norden Kärnvapenfri zon och för Fred och nedrustning. Vi har stoppat uranbrytning på Österlen och vi kommer att göra det igen, nu när det kommer nya planer på gruvdrift. Vi är numera pensionärer men vi slutar inte för det. Tvärtom – nu är vi fria och nu startar vi Fria Pensionärers tåg för klimatet!

Vi tar tåget till Stockholm för att förena oss med alla som kräver politiska krafttag för att rädda planeten. Klimatkrisen får inte vara det arv vi lämnar till våra barn och barnbarn. Den måste lösas NU och med hjälp av OSS! Vi vill se planen till det fossilfria samhället innan vi lägger undan våra banderoller!

Vi tar tåget från Simrishamn klockan 07.21. Boka ni också från er ort innan biljetterna blir för dyra! Vi ses i Kungsträdgården i Stockholm lördagen den 6 april klockan 15.00.

Alla är välkomna, oavsett ålder! Klimatmanifestationen är partipolitiskt obunden. Bjud gärna in era vänner och dela eventet.

Vill du erbjuda – eller be om – sovplats i Stockholm i samband med manifestationen? Kontakta My Brottom på m.brottom@gmail.com. Vill du bidra till kostnaderna för manifestationen (såsom hyra av Kungsträdgården)? Swisha 073 7176697 (Reidar Jönsson) – om många ger lite (eller gärna mycket förstås!) så kan vi tillsammans täcka alla kostnader!

INITIATIVTAGARE:
Gudrun Schyman, Reidar Jönsson, Jacques Öhlund, Annlena Maurin, Jean Louise Maurin och Gittan Jönsson

PÅ SCEN:
Gudrun Schyman, Arja Saijonmaa, Teaterkören Fredag, Claes Borgström, Marie Bergman, K.G. Hammar, Kajsa Gryt, Reidar Jönsson, Gunno Gunnmo, Anders Linder med musiker, Monica&Carl-Axel Dominiqu, Steinar Winther Christensen, Lena Ek, Lena Hoel Aldén, Sam Carlqvist och Manne Af Klintberg. Fler tillkommer!

SÅ HÄR TÄNKTE VI!
Aktionsplanen är enkel: Tåg den 6 april till Stockholm från Malmö, Göteborg, Kiruna, etc. med anslutningar från alla andra orter. Samling och eget tågande till Kungsträdgården för att demonstrera för framtiden. Programmet börjar kl 15. Målsättning: vi kräver lånsiktiga radikala politiska beslut som svarar mot dagens kris; klimatkris parad med social kris, kulturkris, osv. Vi kräver en politik som ser samband och sammanhang bakåt för att förstå vad som ska göras framåt. Samling av folk med hjälp av alla kanaler vi har till buds

Nu tågar vi för klimatet! Vi gör det för våra barn och barnbarn. Vi vill inte att en förödd planet ska vara det arv vi lämnar efter oss!

Precis som i gamla tider beger vi oss till huvudstaden för att framföra våra åsikter. Vi kommer från söder och norr, från öster och väster. Från små orter och från större städer. Vi har en sak gemensamt – vi har varit med förr! Vi är födda på 40- och 50-talet, vi har våra karriärer bakom oss, vi har inga poster och positioner att försvara och bevara. Vi är fria pensionärer och nu höjer vi rösten!

Vi har alla erfarenheter av att ha vuxit upp i ett samhälle präglat av framtidstro parad med ett starkt socialt patos. Alla skulle verkligen med. Fattigdom var inte den fattiges fel. Det var samhällets omsorg som brast. Arbetslöshet var inte den enskildes fel. Det var samhällets syn på arbetet som skapade strukturella problem. Bostadsbristen skulle lösas med samhälleliga insatser, inte med subventioner till de rikaste. Det fanns en tillit, en tilltro till att det skulle bli bättre. Även vi som kom från fattiga förhållanden fick framtidsdörrar att gå in i. Rekryteringen till högskolor och universitet breddades.

Allt var verkligen inte bra men det fanns en stark övertygelse om att det skulle bli bättre. Om vi hjälptes åt att förändra. Om vi bröt ner förstelnade maktinstitutioner och hierarkiska byråkratier. Våra föräldrar sa att deras mål var att vi skulle få det bättre. Och vi trodde dem. Och vi fick det bättre. Materiellt. Vi lever generellt med en standard som våra föräldrar inte kunde drömma om.

Få i vår föräldrageneration kunde föreställa sig att det ur denna framtidsoptimism skulle växa sig föreställningar om att vi, människorna, kunde vara herrar över jorden. De första larmrapporterna kom redan på 60-talet men de gjorde inte avtryck i det dominerande framtidsruset. Folkhemsbygget var inte färdigt. Det krävdes mer – av allt. Konsumismens klor fångade allt fler och när den globala kapprustningsindustrin krävde kärnvapen kunde samma teknologi knoppa av sig i kärnkraft. Världens farligaste vapen blev världens farligaste energikälla. Det som beskrevs som ”säkerhet” osäkrade hela planeten.

Det största säkerhetshotet vi har idag är klimatkrisen. Den är akut. Den är här. Den är NU! Vi måste tänka om, ställa om och fördela om. Makt och pengar. Lokalt, regionalt och globalt. Från militär till miljö, från stridsvagnar till skola, från kanoner till kultur, osv. Konsumtion och produktion måste förändras och det måste göras snabbt. Det handlar om att tillverka järn och stål utan kol, göra cementindustrin fossilfri, komma igång med insamling och lagring av koldioxid, driva på elektrifieringen av fordonsflottan, ställa om byggsektorn, klimatsäkra livsmedelssektorn, osv. osv.

Vi kräver en konkret handlingsplan som lever upp till Parisavtalet och garanterar en samhällsutveckling som är fossilfri senast 2050. En konkret färdplan som tar alla de sociala och ekonomiska hänsyn som behövs för att alla ska kunna medverka i denna vår största omställning hittills. Det betyder jämställdhet och jämlikhet hand i hand med de samhällsförändringar som behövs för att uppnå hållbarhet. Och det betyder att militariseringen måste upphöra till förmån för miljöomställning på alla nivåer. Det betyder människans och jordens säkerhet före territoriell säkerhet. Och det betyder att ekonomin måste underordnas hållbarhetsmålen.

Vi kräver en politik som erkänner krisen och tar oss till målet. Vi gör det för våra barn och barnbarn. Vi vill inte att en förödd planet ska vara det arv vi lämnar efter oss.

Flygblad

/Gudrun, Reidar, Jacques, Annlena, Jean Louise och Gittan

Detaljer

Datum:
2019.04.06
Tid:
15:00 - 18:00
Webbplats:
https://www.facebook.com/events/2235320013357252/

Plats

Kungsträdgården
Jussi Björlings allé
Stockholm, 111 47 Sverige
+ Google Map

Arrangörer

Fria Pensionärer
Gudrun Schyman