Aktion vid vattenfalls årsstämma

När Vattenfall höll sin årsstämma i Solna den 27 april påminde ett 20-tal aktivister delegaterna och bolaget om det stora klimatansvar som bolaget sitter på. En aktion genomfördes utanför Vattenfalls huvudkontor där ett gäng försäljare desperat försökte prångla ut kolkraftsaktier till delegater, anställda vid bolaget och förbipasserande allmänhet. Säljresultatet var magert. Ingen ville köpa.

– Det är som en fingervisning om vad som är bäst att göra, att avveckla kolkraften och lägga ner planerade kolgruveprojekt istället för att sälja bort ansvaret för våra barns framtid, menade deltagarna vid aktionen.

Det flygblad som delades ut var undertecknat av miljöorganisationerna Jordens Vänner, Greenpeace, PUSH Sverige och Klimataktion. I flygbladet påmindes stämmodeltagarna om att de fem planerade kolgruvorna motsvarar utsläpp om 1,2 miljarder ton koldioxid, lika mycket som Sveriges nuvarande släpper ut under 24 år. Organisationerna krav är att verksamheten istället ska avvecklas och att bolaget ska ställas om till förnybar kraftproduktion.

Aktionen organiserades genom det nybildade nätverket Klimatsverige som samlar organisationer och enskilda som tar klimatforskarnas varningar på största allvar och vill att Sverige ska gå före i en klimatomställning.