Vattenfall: Kolförsäljning fördöms

Pressmeddelande:

Klimataktivister fördömer försäljning av Vattenfalls tyska kolgruvor till tjeckisk köpare

Tusentals förväntas stoppa Vattenfalls kolbrytning under historisk massaktion med civil olydnad

2016-04-08, Stockholm/Prag/Berlin

Klimataktivister över hela Europa fördömer dagens läckta nyhet att Vattenfall i princip beslutat att sälja sin tyska brunkolsverksamhet till tjeckiska investeraren EPH. Affären kan komma att godkännas av bolagsstyrelsen inom de närmaste tio dagarna, men ingenting har ännu presenterats för regeringen, enligt Reuters. Samtidigt förbereder sig tusentals människor för att med en massaktion med civil olydnad tillfälligt stänga ner Vattenfalls kolbrytning i maj. Syftet är att förmedla budskapet att kolet måste stanna i marken och visa potentiella köpare på det motstånd som följer med gruvorna.

“Klimatkrisen kommer att skena iväg om vi fortsätter att bränna fossila bränslen – i synnerhet brunkol, det smutsigaste av dem. Vattenfall har håvat in pengar i många år på bekostnad av människor och miljö. Nu är det hög tid att Vattenfall tar sitt ansvar gentemot sina anställda och för den ekologiska och sociala skada de åsamkat regionen,” säger Hannah Eichberger från koalitionen Ende Gelände som organiserar massaktionen i maj. “En potentiell ny köpare kommer att mötas av klimatrörelsens motstånd. Oavsett om det är Vattenfall eller EPH kommer vi inte vila förrän den sista gruvan är stängd,” tillägger hon.

Mer än 20 bussar är redan registrerade att komma till aktionen kallad Ende Gelände (“hit, men inte längre”), som kommer att stoppa kolbrytningen i en av Europas största brunkolsgruvor. Bussarna kommer att anlända från Tyskland, Österrike, Schweiz, Nederländerna, Belgien, Polen, Tjeckien och Sverige, samt även minibussar och cyklister från Storbritannien, Sverige och Danmark. Aktionen kommer att ske vid en av Vattenfalls gruvor i Lausitz, nära Berlin i östra Tyskland, 13-16 maj.

Den svenska klimataktivisten Annika säger: “Om Sverige vill vara ett land i fronten av hållbar utveckling kan svenska regeringen helt enkelt inte godkänna denna affär. Att lämna kolet i marken vore Sveriges största bidrag i kampen mot klimatförändringarna. Sverige måste ta sitt ansvar och se till att kolet blir kvar i marken: för att undvika oåterkalleliga klimatförändringar kan vi helt enkelt inte tillåta att bränna upp det. Vattenfall ägs av staten och vi, folket, har rätt att tala i denna fråga. Det är därför vi är många som kommer att resa till Tyskland i maj och agera för att låta kolet ligga. Vattenfall och regeringen skyr sitt ansvar – men det gör inte vi.”

Regeringen beordrade det statligt ägda energibolaget att lämna den destruktiva brunkolsverksamheten i Tyskland förra året. Sedan dess har Vattenfall kämpat för att finna en köpare av sina gruvor och kraftverk. Vattenfalls förtvivlade kamp för att sälja sin kolportfölj speglar den sorgliga ekonomiska situationen hos en döende sektor. Peabody, världens största privata kolbrytningsföretag, står på randen till konkurs, medan investerare drar sig ur fossilföretag allt eftersom aktiepriser sjunker och den växande divesteringsrörelsen ökar trycket.

Ende Gelände är en av flera eskalerade aktioner som äger rum över hela världen under den gemensamma flaggan “Break Free from fossil fuels”, som syftar till att bryta fossilindustrins makt genom att rikta in sig på världens mest farliga och onödiga fossilenergiprojekt. Tusentals människor från hela världen kommer att synkronisera massaktioner på sex kontinenter. Aktioner är planerade i Indonesien, Nigeria, Brasilien, USA, Tyskland, Storbritannien, Filippinerna, Australien, Turkiet, Sydafrika, Kanada och New Zealand, ledda av människor som redan spenderat år på att kämpa mot farliga fossilenergiverksamheter.

Presskontakt:

Fanny Sannerud, 350.org, fanny@350.org, +46 707 321676
Hannah Eichberger, Ende Gelände, presse@ende-gelaende.org, +49 157 70584656