Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Gröna gränser – klimattullar och klimatklubbar i EU

november 24 12:00 - 13:00

Gratis

Klimatförändringarna är ett globalt problem, ändå saknas globala verktyg i klimatarbetet. Regionala och nationella åtgärder kan vara effektiva på sin egen nivå, men riskerar att leda till koldioxidläckage. Två sätt att minska risken är via antingen koldioxidtullar eller klimatklubbar. Välkommen till lanseringen av ”EU’s climate policy and trade – the rationale for border carbon adjustments and climate clubs” där de två verktygen diskuteras i en EU-kontext.

Tillsammans med European Liberal Forum ger Fores ut ”EU’s climate policy and trade”, med förord av Ruben Henriksson, tf chef för Klimatprogrammet, Fores. I boken diskuterar författaren Rikard Forslid för- och nackdelar med koldioxidtullar och klimatklubbar, både utifrån teoretiska perspektiv och praktiska erfarenheter inom Europa.

De två instrumenten syftar till att uppmuntra länder till sänkta utsläpp genom att göra handel med stor klimatpåverkan mindre lönsam, och dessutom till att förhindra koldioxidläckage genom att bevara den inhemska industrins konkurrenskraft. I klimatklubbar görs detta med hjälp av överenskommelser där länder enas om en viss nivå av utsläppsminskning och inför sanktioner mot icke-medlemmar.

Det kan även skapas genom s.k. border carbon adjustments (BCAs), vilka kan vara utformade som tullar på koldioxidintensiva importvaror. Införandet av koldioxidtullar utreds i nuläget av EU, där förslag på en utformning av BCAs för ”utvalda sektorer” kommer att presenteras som en del av EU:s Green deal nästa år. Utredningen motiveras bland annat med att varor som importeras till EU bör ha ett pris som bättre reflekterar deras koldioxidinnehåll och miljöpåverkan.

Under lanseringen kommer vi att med en expertpanel reda ut begreppen, diskutera policyförslag och blicka framåt. Vilken roll kan BCAs och klimatklubbar komma att spela i EU:s framtida klimatarbete?

Medverkande

Rikard Forslid, professor i nationalekonomi, Stockholms universitet, författare till ”EU’s climate policy and trade – the rationale for border carbon adjustments and climate clubs”
Harro van Asselt, professor i climate law and policy, University of Eastern Finland, forskare, Stockholm Environment Institute
Pamela Campa, fil.doktor i ekonomi, assisterande professor, Svenska handelshögskolan
Fredrik Gisselman, miljöekonom, utredare, Kommerskollegium

Moderator är Ruben Henriksson, tf chef, Klimatprogrammet, Fores.

Anmälan
Anmäl dig här!

Livestream
Seminariet kommer sändas live och går att se i efterhand på Fores Youtube.

Kontakt
Har du frågor om seminariet, vänligen kontakta Malin Wolters.

Detaljer

Datum:
november 24
Tid:
12:00 - 13:00
Pris:
Gratis
Evenemang Kategori:
Evenemang Taggar:
Webbplats:
http://www.youtube.com/user/tankesmedjanfores

Arrangör

Fores