- Detta evenemang har redan ägt rum.
LIVE: Reformaten Konferens #1 – Låt inte maten tysta mun
2020-09-03 @ 11:00 - 21:00
Gratis
Torsdagen 3 september samlas några av Sveriges mest inflytelserika människor på matfronten för att starta diskussionen om hur vi bygger världens mest hållbara matsystem.
HÄR KAN DU FÖLJA HELA DAGEN LIVESTREAMAD!
Klicka i ”KOMMER” så får du alla de senaste uppdateringarna om vad som kommer hända under dagen!
Vi måste börja prata om vad som behöver göras för att både människor och planet ska må bättre.
Inbjudna gäster kommer vara på plats fysiskt. Alla andra kan delta i diskussionen digitalt.
Du har även möjlighet att ställa frågor live i vårt koncept Cozy Corner.
Du har även möjlighet att ställa frågor live i vårt koncept Cozy Corner.
Detta är vår första del i en konferensserie som kommer genomföras varje kvartal tills matsystemet är hållbart.
Var med och förändra matsystemet nu!
——PROGRAM—- (som det såg ut 2020-08-29 gå till länken för uppdateringar)
Del 1 (11.00 – 12.00) – ”Min personliga historia”
11.00 – 11.20
Olga Grönvall Lund och Marika Berglind Ekman, Initiativtagare till Reformaten
Olga Grönvall Lund och Marika Berglind Ekman, Initiativtagare till Reformaten
11.25 – 11.40
Maria Monciu
Författare, brobyggare, Järva
Maten: bron mellan Järva och innerstad. Varför är det så viktigt att inkludera Järva i mat- och klimatfrågan?
Maria Monciu
Författare, brobyggare, Järva
Maten: bron mellan Järva och innerstad. Varför är det så viktigt att inkludera Järva i mat- och klimatfrågan?
11.45 – 12.00
Klara Knapp
Ordförande Latinamerikagrupperna
Om när mina ögon öppnades för hur skevt matsystemet är när jag var i Nicaragua och jobbade bland bönder som inte hade råd att äta den mat de själva producerade.
Klara Knapp
Ordförande Latinamerikagrupperna
Om när mina ögon öppnades för hur skevt matsystemet är när jag var i Nicaragua och jobbade bland bönder som inte hade råd att äta den mat de själva producerade.
Del 2 (12.00 – 13.00) – De fyra olika byggstenarna: Folket, forskare, politiker och näringsliv.
12.00 – 12.10
Elin Röös
Forskare Sveriges Lantbruksuniversitet
Om hållbara livsmedelssystem ur ett brett och tvärvetenskapligt systemperspektiv.
Elin Röös
Forskare Sveriges Lantbruksuniversitet
Om hållbara livsmedelssystem ur ett brett och tvärvetenskapligt systemperspektiv.
12.15 – 12.25
Katarina Luhr
Miljöborgarråd
Om olika strategiska beslut som förändrar saker på lång sikt.
Katarina Luhr
Miljöborgarråd
Om olika strategiska beslut som förändrar saker på lång sikt.
12.30 – 12.45
15 minuters paus med intervjuer i The Cozy Corner på livestreamen.
15 minuters paus med intervjuer i The Cozy Corner på livestreamen.
12.45 – 12.55
Anna Lindelöw Mannheimer
Ordförande föreningen Frisk mat
Hur kan vi använda den offentliga måltiden för att förbättra folkhälsan.
Anna Lindelöw Mannheimer
Ordförande föreningen Frisk mat
Hur kan vi använda den offentliga måltiden för att förbättra folkhälsan.
13.00 – 13.10
Johannes Cullberg
Grundare Paradiset
Kan vi få näringslivet att agera för en hållbar matproduktion utan att tvinga dem?
Johannes Cullberg
Grundare Paradiset
Kan vi få näringslivet att agera för en hållbar matproduktion utan att tvinga dem?
13.15 – 14.15
Lunchlektion med Sébastien Boudet.
Lunchlektion med Sébastien Boudet.
Del 3 (14.15 – 15.15) – Att prata genom att göra – hur tar vi ansvar?
14.15 – 14.25
Beatrice Rindevall
Miljöjournalist
Vilket ansvar har journalister och vad är medias roll i det hela?
Beatrice Rindevall
Miljöjournalist
Vilket ansvar har journalister och vad är medias roll i det hela?
14.30 – 14.40
Jens Persson
Kommunikatör Miljödepartementet
Svenskarna, maten och EU – för att åstadkomma förändring måste vi bli bättre på att förstå vad som sker i Bryssel.
Jens Persson
Kommunikatör Miljödepartementet
Svenskarna, maten och EU – för att åstadkomma förändring måste vi bli bättre på att förstå vad som sker i Bryssel.
14.45 – 14.55
Fabian Kalf Hansen
Kock
Ekologi och säsong, ett måste.
Fabian Kalf Hansen
Kock
Ekologi och säsong, ett måste.
Del 4 (15.00 – 16.00) – Folkrörelser – Vilka driver på förändring underifrån?
15.00 – 15.10
Anton Järild och Charlotte Bladh André
Organic Sweden
Vilka satsningar görs för den hållbara maten – politik och marknad?
Anton Järild och Charlotte Bladh André
Organic Sweden
Vilka satsningar görs för den hållbara maten – politik och marknad?
15.15 – 15.25
Jonas Bane
Ordförande Klimatriksdagen
Vilka politikområden måste förändras för att få hållbar matproduktion i Sverige.
Jonas Bane
Ordförande Klimatriksdagen
Vilka politikområden måste förändras för att få hållbar matproduktion i Sverige.
15.30 – 15.40
Victor Ramos
Styrelseledamot Symbios, Stockholms Universitet
Klimatförändringarnas konsekvenser för matsäkerhet och behovet av resiliens inom jordbruket.
Victor Ramos
Styrelseledamot Symbios, Stockholms Universitet
Klimatförändringarnas konsekvenser för matsäkerhet och behovet av resiliens inom jordbruket.
15.45 – 15.55
Anette Olovborn
KliMATval, SKR Innovationsguiden
I utvecklingsprogrammet KliMATval förenas den senaste forskningen om mat och miljö med metoder för användardriven innovation/tjänstedesign.
Anette Olovborn
KliMATval, SKR Innovationsguiden
I utvecklingsprogrammet KliMATval förenas den senaste forskningen om mat och miljö med metoder för användardriven innovation/tjänstedesign.
Del 5 (16.00 – 17.00) – Verktyg – nytänk och innovation på matfronten
16.00 – 16.15
15 minuters paus, intervjuer i The Cozy Corner.
15 minuters paus, intervjuer i The Cozy Corner.
16.15 – 16.25
Johan Hjerpe
Designer och strateg
Går det att redovisa livet självt? Om ett livsbejakande rapportformat för aktörer i livsmedelssytemet.
Johan Hjerpe
Designer och strateg
Går det att redovisa livet självt? Om ett livsbejakande rapportformat för aktörer i livsmedelssytemet.
16.30 – 16.40
Mambona Bojang och Herman Rasmuson
Kockar Fryshuset
Hur vi vill skapa ett hållbart skolkök för elever och planet.
Mambona Bojang och Herman Rasmuson
Kockar Fryshuset
Hur vi vill skapa ett hållbart skolkök för elever och planet.
16.45 – 16.55
Johan Gottberg
Restauranglabbet
Om hur vi som restauranger kan nå de 17 globala hållbarhetsmålen genom att föra samman forskning och matindustri.
Johan Gottberg
Restauranglabbet
Om hur vi som restauranger kan nå de 17 globala hållbarhetsmålen genom att föra samman forskning och matindustri.
Kvällsprogrammet TBA (19-21)