Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Massaktion Stockholm

2020.07.27 20:00 - 2020.07.30 15:00

Gratis

Klimatkrisen och den ekologiska krisen är här, och för att undvika de mest katastrofala konsekvenserna behöver våra makthavare agera med full kraft. Men det gör de inte. Vi är inte i närheten av att klara Parisavtalet, och därmed inte heller i närheten av en säker framtid där mat på bordet, ett tryggt hem och en god hälsa är tillgängligt för alla. Det är uppenbart att vi inte kan begränsa klimatkrisen inom dagens politiska och ekonomiska system hur mycket vi än vill.

Därför samlas vi i Stockholm den 28-30 augusti och kräver systemförändring. Tillsammans kräver vi att våra makthavare säkrar en trygg framtid, för oss själva, våra barn och allt levande. För att
det enda hoppet som finns kvar, kommer från människor som dig. Från människor som har insett situationens orimlighet och har bestämt sig för att agera. Aktionen kommer att bestå av flera snygga, coronasäkrade blockader, med flera olika risknivåer och olika budskap. Du deltar alltid efter dina egna förutsättningar.

Kl. 20.00 den 27 augusti samlas vi på Gärdet i Stockholm för att träna inför aktionen och forma vängrupper att hålla ihop med. Vi ses där!

⧖ ⧖ ⧖ ⧖ ⧖ ⧖ ⧖ ⧖ ⧖ ⧖ ⧖ ⧖ ⧖ ⧖ ⧖ ⧖ ⧖ ⧖ ⧖ ⧖ ⧖ ⧖ ⧖ ⧖

VÅRT BUDSKAP
I skuggan av Coronakrisen pågår sönderfallet av vår värld, vårt hem, med oförminskad styrka och hastighet. Sverige står också sannolikt inför ihållande värmeböljor med skogsbränder igen. Enligt Johan Kuylenstierna, vice ordförande i Klimatpolitiska rådet, räcker det med att sommaren 2018 upprepar sig tre år i rad för att vårt jordbruk och skogsbruk ska kollapsa helt.

Ledande Klimatforskare som Kevin Anderson menar att Sveriges utsläpp behöver sjunka med 15% per år om vi ska klara det livsviktiga 1,5-gradersmålet i Parisavtalet, om vi inte ska vara beroende av spekulativa tekniska lösningar. Då kan vi inte tolerera att vår regering fortsätter att driva en politik som tillåter utsläppskurvan att ligga oförändrad!

Extinction Rebellion gör uppror för livet självt. För att livet som vi känner det på vår planet står under allvarligt hot. Vi använder oss av fredlig civil olydnad för att få världen att vakna. Vi välkomnar alla i detta uppror. Ingen insats är för liten. Det spelar ingen roll vem du är, var du bor, vad du jobbar med, var du kommer ifrån.

Vårt uppror är globalt och det finns i nuläget grupper i 69 olika länder. Vi arbetar ickehierarkiskt och decentraliserat men utifrån en gemensam vision och gemensamma värderingar. Vi har tre grundläggande krav:

• TALA KLARSPRÅK. Regeringen måste utlysa nödläge för klimatet och jordens arter och tillsammans med andra aktörer kommunicera hur bråttom det är att ställa om.
• AGERA NU: Regeringen måste handla omedelbart för att bromsa förlusten av arter och minska Sveriges klimatutsläpp till netto-noll år 2025.
• STÄRK DEMOKRATIN. Regeringen måste inrätta och vägledas av ett medborgarråd för klimaträttvisa och ekologisk hållbarhet.

Med vår massaktion i augusti vill vi skicka en klar och tydlig signal till våra makthavare. Vi vill också se den som startskottet för en ny våg av växande och mobilisering där vi går hand i hand med nätverk och rörelser som By 2020 We Rise Up, Fridays For Future och vår
inhemska kampanj Stoppa Preemraff, för att kunna växa till en tsunami av motstånd till dess att det är dags för FNs nästa klimattoppmöte i november 2021.

Välkommen att bli en del av upproret! Tillsammans kan vi ha modet att med öppna ögon och värkande hjärtan se och ta in den ultimata tragedin som utspelar sig på vår jord. Tillsammans kan vi orka ge av vår tid och kraft för att skapa hopp om en bättre framtid. Tillsammans kan vi beslutsamt vägra ge upp. Tillsammans kan vi uträtta stordåd! Vi är naturen som försvarar sig själv. Vi gör uppror för allt levande!

AKTIONEN
Under massaktionen kommer det ske en rad blockader med starka visuella uttryck och budskap som understryker nödvändigheten av att agera nu på en eskalerande klimatkris. Vi kräver grön omställning nu!

Blockaderna kommer att bestå av ett antal aktionsgrupper om 50 personer vardera. Varje aktionsgrupp består av 6–7 vängrupper.

Vi samlas 20.00 på Gärdet i Stockholm torsdagen den 27 augusti för aktionsträningar och vängruppsformeringar.

Det finns även möjlighet att ansluta till massaktionen senare under fredagen samt lördagen. Mer information kommer.

Tanken är att vi ska försöka hålla blockaderna under 48 timmar. Det behövs många som sover på gatorna! Även om du inte har möjlighet att sova på gatan är ditt deltagande mycket värdefullt. Det finns många funktioner att fylla. Alla deltar på sin nivå utifrån sina
förutsättningar. En av blockaderna är en lågriskaktion.

Den 30 augusti samlas vi på Gärdet igen för utvärdering från kl. 10 och framåt.

ANPASSNING TILL CORONA
På denna aktion består varje större aktionsgrupp av max 50 personer. Varje aktionsgrupp håller ett avstånd till nästa aktionsgrupp. Avståndet mellan aktionsgrupperna är 25 meter.

Varje större aktionsgrupp består i sin tur av 6-7 vängrupper på 7–8 personer. Vängrupperna kommer att ha anvisade områden. Det är av största vikt att rebeller som deltar i aktionen håller sig till dessa anvisade områden och bara förflyttar sig för att handla mat eller uppsöka toalett. Vängruppernas områden ska markeras med en XR-logga med 5 meter i diameter. Rebeller i vängruppen håller ett avstånd mellan sig på minst 2 meter.

Alla som deltar i aktionen följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi tar ansvar för den hälsosituation som hela vår jord är drabbad av och förstår vikten av att göra allt vi kan för att skydda varandra från smittspridning.

Samtidigt pågår en än större kris. Jorden och allt levande står inför ett existentiellt hot. Vi måste alla agera för att begränsa effekterna av den klimatkris vi redan befinner oss i.

Nu måste vi göra det omöjliga! 2020 är ett ödesår för klimatet. Välkomna till massaktion Stockholm!

Detaljer

Börjar:
2020.07.27 20:00
Slutar:
2020.07.30 15:00
Pris:
Gratis
Evenemang Kategori:
Evenemang Taggar:
Webbplats:
https://www.facebook.com/events/299727408099714/

Arrangörer

Extinction Rebellion Sverige
Extinction Rebellion Stockholm
Extinction Rebellion Gästrikland
Extinction Rebellion Göteborg
Extinction Rebellion Umeå
Extinction Rebellion Dalarna
Extinction Rebellion Örebro
Extinction Rebellion Skåne

Plats

Stockholm
Stockholm, Sverige + Google Map