Stockholmspolitiker uppvaktade om Kolkraftverket i Värtan

Under fredagseftermiddagen uppvaktades Stockholms stads politiker av en grupp miljöorganisationer och enskilda som driver på för att Stockholms kolkraftverk i Värtan ska stängas så snart som möjligt.

Fortum Värme har ett koleldat kraftvärmeverk i Värtan som släpper ut omkring en halv miljon ton koldioxid. Det ersätts nu av ett modernt och rekordstort kraftvärmeverk som eldas med biobränslen. Ändå talar ägaren Fortum om att ha kvar kolkraftverket i drift till 2030.

– Nu startar Fortum sitt biobränsleverk. Det finns inga skäl att behålla kolkraftverket i drift, sa en av deltagarna, Torbjörn Vennström, från Klimataktion Stockholm.

Bild; Noll kol 160513 Stadshus

Organisationerna lämnade över ett upprop med krav på att kolkraftverket ska avvecklas senast 2018. En av dem som tog emot uppropet var Jan Valeskog (S), biträdande finansborgarråd i Staden.

– Vi är överens med delägaren Fortum om att kolkraftverket ska avvecklas så snart som möjligt, och idag räknar vi med att det kan ske inom några år, inte 2030, som tidigare nämnts i debatten, sa Jan Valeskog när han fick tillfälle att kommentera uppvaktningen
Bild; Noll kol 160513 Stadshus Valeskog

De uppvaktande organisationerna är angelägna om att få ett snabbt och bindande beslut om avveckling för att staden ska visa allvar med att lämna fossilbränsle-eran bakom sig. Därför kommer också en namninsamling att startas med kravet att avveckling ska ske senast 2018.
Här kan du läsa om uppropet mot kolkraftverket i Värtan.
http://klimataktion.se/2016/05/05/avveckla-kolkraften-i-vartan-senast-2018/