Det kommer aldrig vara för sent att göra så mycket som möjligt

– ett par tusen personer slöt upp till global klimatmanifestation i Stockholm

Lördagen den 29 april samlades ett stort antal människor i en klimatmanifestation i Stockholm under parollen “Tillsammans för en hållbar framtid”. På scenen före marschen återfanns artister som Malena Ernman, Magnus Carlson (Weeping willows), Ane Brun och Sofia Jannok tillsammans med forskare, opinionsbildare och klimatrörelser.

På hundratals platser i hela världen genomfördes klimatmanifestationer med anledning av att den klimatförnekande Trump-regeringen i USA fullgjort sina första hundra dagar.

– Vi måste alla ändra våra vanor nu, tillsammans, inledde Malena Ernman och drog igång You´ll never walk alone, varpå Magnus Carlson från Weeping Willows fortsatte med ”jag ber dig nu, jag ber dig nu, sträck ut din kärleksfulla hand.”

Manifestationen i Stockholm genomfördes i ett samarbete mellan många organisationer. Syftet var att visa hur lösningar på klimatfrågan hänger sammans med en mängd andra frågor, till exempel urfolkens rättigheter och möjligheter att leva sina liv.

– Jag har lärt mig att himlen är tak och jorden är golv, att renarnas betesmarker ska finnas för alltid. Urfolkens kamp och naturen hänger nära ihop, sa den samiska artisten Sofia Jannok, som också deltog i manifestationen.

Bland talarna fanns fd TV-meteorologen Pär Holmgren som framhöll hur bråttom det är för oss att ordna omställningen till ett hållbart samhälle, och alla därför behöver bidra efter sin bästa förmåga.

– Det kommer aldrig vara för sent att göra så mycket som möjligt. Och det är det allra minsta vi kan göra för kommande generationer, menade Pär Holmgren. .

Flera av talarna påpekade att vi också behöver se på klimatproblemet och lösningarna ur ett rättviseperspektiv.

– De tio procent med högsta inkomsterna i världen står för hälften av alla utsläpp. Vi måste även adressera de här stora utsläppen från de som tjänar mest i världen, sade Anders Wijkman, fd ordförande i Miljömålsberedningen.

– Som en del av en den fackliga rörelsen med mer än 180 miljoner människor promenerar vi i dag för det finns inga jobb på en död planet. Klimatet är en facklig fråga, den är på liv och död, menade Kristina Henschen, chef för den fackliga biståndsorganisationen Union to Union

Den växande rörelsen för att också ge den natur vi är beroende av inneboende rättigheter, fick också utrymme under manifestationen.

– Även glaciärerna, floderna och Amazonas ska ha rätt leva, naturen måste bli en juridisk person, menade Carmen Blanco Valer från Latinamerikagrupperna

Flera av talarna lyfte också fram att det både handlar om vad politikerna gör och hur vi medborgare agerar och ser på vår möjlighet att påverka.

– Vi som mänsklighet står inför större utmaningar än någonsin. Våra politiska företrädare fortsätter jaga ekonomisk tillväxt istället för att försöka svara på vilket tomrum vi fyller med denna konsumtion, säger Stina Oscarson.

Em Petersson från Greenpeace som talade avslutningsvis framhöll att aktivism handlar om att förvandla vår frustration till något konstruktivt.

– Vad vi behöver är systemförändring inte klimatförändring. Just nu behövs förändring mer än någonsin. Glöm aldrig att du gör skillnad.

FAKTA

Manifestationen med talare och artister hölls på Norra Latins skolgård i centrala Stockholm. Därefter avgick demonstrationen till Norrmalmstorg.

Artister: Malena Ernman, Sarah Riedel, Petra Marklund, Magnus Carlson, Sofia Jannok, Ane Brun och DJ Hasan Ramic.

Talare: Pär Holmgren (Meteorolog, föreläsare och författare), Stina Oscarson (Dramatiker, regissör & kulturdebattör), Prashant Shindi (Srushtidnyan), Carmen Blanco (Latinamerikagrupperna), Em Petersson (Greenpeace), Kristina Henschen (Chef, Union to union), Anders Wijkman, fd ordförande i Miljömålsberedningen.

Lyssna här:

Malena Ernman, You Never Walk Alone

 

Magnus Carlson, Jag ber dig

 

Pär Holmgren, Sophia Ersson, Torbjörn Vennström, Introduktion och Tal

 

Petra Marklund och Magnus Carlson, Fix You

 

Kristina Henschen

 

Ane Brun, All We Want is Love

 

Stina Oscarsson

 

Prashant Shindi och Sophia Ersson

 

Carmen Blanco

 

Sofia Jannok, Tal och Snölejoninnan

 

Anders Wijkman

 

Sarah Riedel, Snälla Snälla

 

Em Petersson

 

Några viktiga klimatfakta:

-En majoritet av 16-20-åringar uppger att klimatförändringar och miljöförstöring är bland de samhällsföreteelser som oroar dem mest. Var femte tänker så gott som dagligen på klimathotet.

-En majoritet av 16-25-åringarna tycker att klimatfrågan är den viktigaste samhällsfrågan.

-94 procent av svenskarna mellan 16-25 tycker att det är viktigt att leva klimatsmart.

-Gruppen medelålders är överrepresenterade i kategorin ”vi som inte tror att vår livsstil påverkar klimatet”

Som privatpersoner påverkar vi klimatet allra mest genom att flyga och äta kött:

-2016 slog svenskarna köttrekord. Vi har aldrig ätit så mycket kött per person som vi gör idag: 87,7 kg per person/år. (Den yngre generationen har dock dragit ned på köttätandet med 43 procent. 13 procent är vegetarianer eller veganer.)

-Svenskarnas flygande ökade med 130 procent mellan 1990 och 2014. Förra året slog vi flygrekord, inrikesresorna ökade mest. Den vanligaste flygresan är Gbg-Sthlm, en resa som går lika snabbt med tåg från stadskärna till stadskärna.

Källor: http://www.wwf.se/press/aktuellt/1693719-klimatet-viktigaste-samhallsfragan-for-unga

http://www.jordbruksverket.se/pressochmedia/nyheter/nyheter2017/forbrukningenavkottochaggnaddenyrekordniva2016.5.6132fce715aa03fa7ec21ff0.html

 

Hemsida och program: www.klimatsverige.se/pcm

Facebookevent: www.facebook.com/events/1879461595623993/

Pressbilder: https://klimatsverige.se/startsida/press-promotionbilder-for-peoples-climate-march-stockholm-29-april/

Originalbilder:

https://drive.google.com/open?id=0B-_-Gnz7oxN-ZnRvU240Y29RMGs

Idag samlades hundratals människor i en klimatmanifestation i Stockholm under parollen “Tillsammans för en hållbar framtid”. På scenen före marschen återfanns artister som Malena Ernman, Magnus Carlson (Weeping willows), Ane Brun och Sofia Jannok tillsammans med forskare, opinionsbildare och klimatrörelser.