Magnoliamålet kämpar mot hemligstämplar och juridiska staket

Precis efter årsskiftet kom en liten nyårshälsning från juristgruppen som arbetar ideellt med stämningsmålet mot regeringen i Vattenfallaffären. Formaliahindren är många för att få till en rättslig prövning av regeringens ansvar för kommande generationer, vilket faktiskt är formulerat i vår grundlag. Läs gärna nyårshälsningen nedan.

Kolla också in en ny tysk rapport om Vattenfalls smutsiga affärer i kolbranschen. https://www.urgewald.org/sites/default/files/typ_download/vattenfalls_dark_side_k_1_-_web.pdf

Nyårshälsningar från Magnoliamålet

Inga nyheter är inte alltid goda nyheter, men det är i alla fall inga dåliga nyheter.

Vi jobbar vidare med Magnolia-målet med fortsatt seg entusiasm. Situationen nu är följande.

Sedan vi efter kontakter med tingsrätten ändrade talan från fastställelse till fullgörelse så har våra möjligheter att få upp målet till prövning förbättrats. När stämningsansökan lämnades in begärde vi att tingsrätten skulle förklara försäljningen olaglig. När försäljningen sedan fullbordades per den 1 oktober försvann även de teoretiska möjligheterna att förhindra överlåtelsen. För att öka möjligheten att få en rättslig prövning justerade vi vår talan och vårt yrkande och begär nu att tingsrätten skall förplikta staten att utge ett symboliskt skadestånd om 1 kr till var och en av de kärande. Grunden är att köparen med stor sannolikhet avser att expandera verksamheten, vilket leder till större klimatskador och därmed ökade kostnader. Vår argumentation och våra grunder för processen är i övrigt de samma.

Före jul hade vi förnyade kontakter med tingsrätten angående målets handläggning. Tingsrätten har bett oss utveckla vissa delar av stämningsansökan, vilket vi håller på med just nu. Detta arbete kommer att resultera i en ny inlaga till tingsrätten under januari. Sedan denna inlämnas kommer rätten fatta sitt beslut.

Ett problem är att alla relevanta handlingar hos Näringsdepartementet fortfarande är hemligstämplade, detta trots att försäljningen fullbordats. Detta innebär att vi inte kan undersöka vilka miljökonsekvensbedömningar Regeringen gjort – om några. Å andra sidan är detta också ett argument för oss inför Tingsrätten. Århus-konventionen till vilken Sverige anslutit sig handlar just om transparens i miljöärenden, tillgång till information, allmänhetens deltagande i beslutsprocesser och tillgång till rättslig prövning. Hanteringen av ärendet strider helt mot andan i Århus-konventionen, vilket skulle kunna vara en liten aptitretare för en intresserad tingsrätt.

När det gäller de två andra klimatmålen i vårt grannskap så kan vi notera att den peruanske bonden inte gavs möjlighet att få pröva sitt mål gentemot RWE inför domstolen i Essen, men att målet mot norska staten angående nya koncessioner nu är anhängiggjort och att norska staten kommit in med svaromål. Bägge dessa mål är ur rättslig synpunkt olika vårat, men grundfakta om klimatförändringarna är naturligtvis desamma.

Vi som jobbar med detta är en liten samordningsgrupp med personer som gör detta helt på sin fritid. Om du som kärande i målet är intresserad av att bli mer aktiv och hjälpa till, hör gärna av dig till info@magnoliamalet.se. Vi letar speciellt efter er som har erfarenhet av kommunikation, research, media och kampanjarbete.