Tusentals människor på gatorna för klimatet, dagen före valet

People’s Climate March 2018

Den 8 september demonstrerade tusentals människor världen över för Klimat, hållbara jobb och rättvisa.

I Sverige bidrog människor på minst 15 platser med manifestationer för att sätta klimatet på valagendan dagen före det svenska valet.

I Umeå deltog drygt 200 människor och lyssnade bland annat till ett tal av en upprörd näbbmus(!)

– ”Om ni vill ta död på er egen art så ok, det är er sak – men dra inte ner oss och alla andra i skiten”, sade den upprörda näbbmusen.

(Foto: Peter Steggo)

I Halmstad blev de 114 personer i tåget. 6 politiska partier anslöt. Ingen sång och musik, inga jippon, men många slagord.

Avslutning på torget med 4 tal, sist ut höjdpunkten – Lotta Velin, läkarstudent i Lund, vald till ungdomsrepresentant vid COP24 i Polen i december.

People´s Climate March i Halmstad 2018 - för en fossilfri värld

Länk till Klimataktions film på Youtube, 24 min (marsch, slagord, 4 tal på
torget)   https://youtu.be/vaznPvLFPrU

I Stockholm bedömde polisen att 3 000 människor deltog i tåget som gick från Rålambshovsparken till Mynttorget i en färgstark mångfaldig manifestation. Manifestationen inleddes med den interaktiva föreställningen Hjärtat slår för Jorden, regisserad av slagverkaren Mårten Pella, där körer, slagverkare, berättare och till slut också publiken kämpade för att skydda vår planet och våra hjärtan mot det som förstör.

Störst intryck gjorde nog det tal som skolstrejkaren Greta Thunberg, årskurs 9, höll under manifestationen.

– ”Varje fredag tills Sverige når målet kommer jag och mina vänner sitta utanför riksdagen. Gör det du också”, utmanade Greta den jublande publiken.

GreenPeace film med bitar av manifestationen, demonstrationen och avslutningen https://www.facebook.com/greenpeace.sverige/videos/1364742343656614/UzpfSTk1NzM1OTYxODkwOlZLOjEzNjQ3NDIzNDM2NTY2MTQ/

(Foto: Shubhangi Singh | Survival Media Agency)

Klimatmanifestationen i Sundsvall samlade ett 40-tal deltagare, vilket arrangörerna var nöjda med, med tanke på att de startade planeringen i sista minuten. De uppskattade att KlimatSverige-nätverket hjälpt till med spridning av evenemanget.

Klimataktivister i Alingsås har bildat ett lokalt Klimatfullmäktige som genomförde en manifestation bland valstugorna i staden. De upplevde att aktionen blev mycket lyckad och fick positiv respons från ortsborna.

Göteborg samlade hundratals deltagare trots ett riktigt ruskväder. Göteborgsgruppen har startat en namninsamling i samband med 8 september, med krav på att Göteborgs stad staden ska sätta solceller på alla sina byggnader. Här finns bilder från manifestationen.

I Norrköping hade de en lyckad klimatmarsch arrangerad av instagraminitiativet @foraldrarforklimatet. Cirka 150 personer deltog. Bland dem fanns politiker från F!, V, S, MP, C och KD, representanter från Jordens Vänner Norrköping och ett stort gäng privatpersoner.

Lokalmedia fanns på plats i form av Norrköpings Tidningar. Det blev en artikel och ett filmklipp i NT
http://www.nt.se/nyheter/norrkoping/darfor-marscherade-de-genom-stan-om5453605.aspx

Fler bilder finns på instagram @foraldrarforklimatet

Klimatmarsch i Norrköping

Även i Visby, Kisa, Skurup, Uppsala, Gävle och Söderhamn manifesterade människor för klimatet. Vi hoppas kunna uppdatera efterhand med information därifrån.