Klimatstrejken 30 Nov gav rejält avtryck

Klimatstrejkerna #FridaysForFuture hann spridas till över 100 orter i Sverige, från Jokkmokk i norr till Ystad i söder, och många fler internationellt i tid innan klimatmötet i Polen. Sammanlagt flera tusen människor ägnade en kall, på de flesta håll blöt fredag, att visa sin beslutsamhet. Inspirerade av Greta Thunbergs klarspråk formades hundratals olika uttryck att kräva en kraftfull klimatpolitik, en som motsvarar den kris vi faktiskt står inför.

Se den Svenska kartan över alla orter som var med >>här<<. Den internationella kartan är också länkad längst ner på den sidan. På minst ett tjugotal håll inlämnades också medborgarförslag om att kommunerna behöver göra sin del av klimatansträngningarna för att världen ska hejda den globala uppvärmningen i tid. Se medieinslag och bilder som speglar manifestationerna runt om i Sverige >>här<<.

All denna uppmärksamhet har gjort tydligt avtryck i Svensk media, och även internationellt. Se den långa listan >>här<<. Särskilt hände något i Australien, där Svenska Greta Thunbergs strejkinitiativ påtagligt påverkat den politiska utvecklingen. Se SVTs reportage >>här<<.

I ett vått, vindpinat och nollgradigt Stockholm samlades ett drygt hundratal strejkare och demonstranter framför riksdagen på förmiddagen, tillsammans med Greta Thunberg. Ännu lite fler blev det framför stadshuset, där de strejkande skolungdomarna överlämnade ett medborgarförslag till den sittande majoriteten och oppositionen. Det var många som ville skriva på denna innan den lämnades in, men både papper och tid tog slut. Därför har vi gjort iordning ett formulär den som vill visa sitt stöd kan fylla i digitalt >>här<<. Vi skickar inkomna namn till Stockholms stad som en komplettering till det inskickade förslaget omkring Lucia.

Vi vill mycket gärna få in korta reportage, gärna med bilder, från alla övriga orter i Sverige såväl som internationellt. Skicka gärna material till webbgruppen @ klimatsverige.se så publicerar vi om en vecka.

Foton av Jana Eriksson.