Kommer vuxenvärlden och facken att anta utmaningen?

Fridays For Future som efter inspiration av Greta Thunberg anordnat skolstrejker för klimatet sedan augusti 2018, är frustrerade över att politiker och ledare agerar alltför långsamt och svagt inför den accelererande klimatkrisen. Detta trots att miljontals unga strejkat och demonstrerat världen över, på tusental platser. Inför Earth Day 27 september skriver de ett öppet brev till den svenska fackföreningsrörelsen om att ansluta sig till skolungdomarnas beslutsamma kamp. De vädjar till fackföreningsrörelsen att visa politikerna att det inte finns något att vänta på – förutom kommande katastrofer – om vi inte agerar nu. De vill att facken utlyser 27 september till en dag för politisk strejk och manifestationer för klimatet.

Hittills har de svenska facken visat stor tvehågsenhet i sina första reaktioner.

Några av facken har dock gått med på att träffa skolungdomarna. Därför måste vi nu alla sätta tryck på facken och andra rörelser. Ta upp det på din arbetsplats. Skriv till din fackförening. Vuxenvärlden behöver ställa upp.

Skiftet har en namninsamling som kräver att LO ska ställa sig bakom stödstrejken. Här kan du skriva under.

Klimatrörelsen kan visa sin beslutsamhet genom att genomföra strejker och manifestationer på så många platser som möjligt den 27 september. Kontakta din fackförening, fackklubb eller arbetsgivare för att på något sätt delta i denna globala strejkaktion för klimatet!

Internationellt visar fackföreningsrörelsen större intresse att göra någon form av politisk strejk den 27 september. I några länder satsar de på att genomföra manifestationerna redan den 20 september. Skolungdomarna i Sverige satsar på att göra en stor skolstrejk för klimatet med demonstrationer den 20 september.  Därför har hela veckan 20 – 27 september utlysts till en Global Week For Future.

Klimatrörelsen kan visa sin beslutsamhet genom att genomföra strejker och manifestationer på så många platser som möjligt den 27 september. Här kan ni registrera er lokala manifestation eller strejk.