Press: Aktion Vattenfall 27 april

PRESSMEDDELANDE

Klimataktivister protesterar mot regeringens kolförsäljning vid Vattenfalls årsstämma.

På morgonen den 27 april samlas demonstranter utanför Vattenfalls huvudkontor i Solna för att protestera mot att företaget vill sälja sina kolgruvor till tjeckiska EPH. Regeringen har nu några månader på sig att ta ställning till affären och vi kräver att de sätter stopp för affären.

– Sveriges regering har ambitiösa klimatmål och vill bli fossilfria. Men för klimatet spelar det ingen roll vilket företag som står bakom utsläppen eller i vilket land företaget är baserat, säger Julia Norman som är aktiv i att försöka få regeringen att stoppa affären. Det enda sättet att ta ansvar är att avveckla gruvorna istället för att sälja. 90% av kolet måste stanna i marken och därför måste regeringen sätta stopp för den här affären.

Det här blir tredje onsdagen i rad som protester äger rum utanför Vattenfall.

Men denna gång, under stämman, väntas det bli fler deltagare. Även om samlingen är kl 9 på en vardag, så är det många som ändrar sina scheman för att kunna delta.

– Klimatbrott är alltid fel och kan inte tillåtas – den här gången riskerar regeringen även att göra oss alla till medbrottslingar. Därför kräver vi att de avvecklar kolet och det visa på onsdag men också på plats i gruvorna i Tyskland, fortsätter Julia.

Många demonstranter som deltar på onsdag kommer också åka ner till kolgruvorna i Lausitz i maj utanför Berlin för att stoppa verksamheten. Aktionen kallas Ende Gelände och är en del av den globala kampanjen Break Free From Fossil Fuels.

Oavsett vem som äger gruvorna så kommer rörelsen fortsätta mobilisera tills dess att de avvecklas.

Demonstrationen anordnas av Fossil Free Sverige, Fältbiologerna, Klimataktion och en mängd enskilda klimataktivister. På plats kommer också andra organisationer sluta upp med egna protester. Tillsammans blir vi starkare!

###

Mediekontakt: Julia Norman, sthlm.rest@gmail.com, 072-7444451


Klicka ”kommer” på Facebook: https://www.facebook.com/events/943716795742622/