Vattenfall i Riksdan och demo

Hundratals människor samlades idag (24/5) utanför riksdagen för att köa till riksdagsdebatten om Vattenfalls brunkol som V och MP hade kallat till. Budskapen var tydliga: LÄMNA KOLET I MARKEN. I samma anda som Paris-manifestationen använde man sig också av den röda linjen som en markör för att gränsen är dragen, och passerad.
Bild; Demo 160524. 3  Bild; Demo 160524. 2
Många hängde också på in i plenisalen, där debatten tog vid. Efter ungefär en och en halv timme utfördes en tyst aktion från åhörarbänken där människor ställde sig upp och visade bokstäver skrivna på ryggen som uppmanade till att lämna kolet i marken. Efter det gjorde Samuel Jarrick, f.d. talesperson för Klimataktion en aktion där han från läktaren sprutade ”blod” från en ketchupflaska ner på politikerna för att visa att det här är ett beslut som handlar om liv och död. Från klimataktions sida tar vi inte avstånd från aktionen, utan ger tvärtom vårat fulla stöd till Samuel som kämpar för att skapa uppmärksamhet kring dessa viktiga frågor. Med det sagt så understryker vi också att det inte var något som organisationen hade planerat.

Här är Samuels egna kommentar:
Aktionen idag med ’blodet’ i riksdagen var helt och hållet mitt eget initiativ. Jag har ingen organisation bakom mig i detta. Jag har full förståelse för dem som hade valt en annan metod. Hela syftet var att skapa visuell uppmärksamhet runt Sveriges hittills viktigaste klimatbeslut. Att miljontals människor drabbas av extrem torka och översvämningar redan idag. Att människor krigar om krympande resurser och dör på grund av vår oförmåga att besinna oss och ställa om. Jag ber om ursäkt för fläcken på mattan. Men står för min aktion”

Läs om Samuel i Aftonbladet: http://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/article22878945.ab

Lyssna till riksdagsdebatten: Riksdagsdebatten om Vattenfall.