Sko-strejker för klimatet på 58 platser den 30 maj

Lördag den 30 maj arrangeras sko-strejker för klimatet på minst 58 platser i Sverige. På grund av Covid-19 manifesterar skor i stället för människor. Gräsrotsinitiativet kommer från SaturdaysForFuture, Klimataktion och lokala FridaysForFuture-föreningar över hela landet. Här finns listan på alla orter.

– I varje kris finns en möjlighet att skapa ett bättre samhälle. I en tid när människor inte får samlas i stora grupper blir sko-strejken ett sätt att påminna politiker om alla människor som de senaste åren engagerat sig för en snabb omställning för att lyckas med Parisavtalet, säger Pia Björstrand, talesperson för Klimataktion. Initiativtagarna är medvetna om att beslutsfattarna är djupt engagerade i den pågående coronapandemin och att hantera en ekonomi i fritt fall. Sko-strejkerna vill bidra till en debatt om hur de ekonomiska kris- och stödpaketen ska utformas.
– Många pratar nu om att gå tillbaka till det normala efter krisen men det normala förde oss mot en global upphettning. Hanteringen av denna kris bör bidra till att skapa ett hållbart, resilient och rättvist samhälle, säger Anna Bokström, klimataktivist på FridaysForFuture Malmö.Arrangörerna av sko-strejken vill visa på riskerna med att de ekonomiska stimulanserna åter kommer att leda till ökade utsläpp som för oss mot farliga klimatförändringar och nya kriser.- Varje svensk förbrukar i snitt tio gånger mer koldioxid än vad jorden klarar av och vi svenskar konsumerar tillsammans motsvarande 4,2 jordklot per år. Våra folkvalda måste ge oss förutsättningar att leva ett hållbart och tryggt liv, säger Petra Palmén på SaturdaysForFuture och initiativtagare till strejken.För att respektera myndigheternas rekommendationer uppmanar initiativtagarna att deltagarna ska genomföra sko-strejken ensamma eller tillsammans med andra, max 6-8 personer per plats. Alla uppmanas att undvika folksamlingar med tanke på coronaviruset.

Här är alla platser och orter:
I Stor-Stockholm:
 Bagarmossen, Blackeberg, Huddinge, Örnsberg, Hägersten, Östermalm (29/5), Jakobsberg, Lidingö, Medborgarplatsen, Södermalm, Spritstorget i Stockholm, Sergelstorg, Södertälje, Upplands Väsby, Vallentuna, Yxland, Årsta, Ekerö, Södertälje och Älvsjö, Mosebacketorg, Simmerparken, Enskededalen, Liljeholmen
Övriga Sverige: Alingsås, Göteborg (2 platser), Eskilstuna, Kalmar, Främmestad, Gotland, Grebbestad, Halmstad, Hässleholm, Höör (29/5), Jönköping, Karlskoga, Karlskrona, Kristianstad, Leksand, Lidköping, Lund, Lysekil, Malmö, Munkedal, Norberg, Norrköping, Oskarshamn, Strängnäs, Strömstad, Torekov, Varberg, Örebro, Uppsala (29/5), Östersund, Nyköping, Torsås, Vetlanda, Rättvik.

Talespersoner för nationella samordningen:
Pia Björstrand, Klimataktion 0704-83 26 95, pia.bjorstrand@hotmail.com
Anna Bokström, FridaysForFuture Malmö, 076-238 23 21, annabokstrom72@hotmail.comevakeithrosander@gmail.comTorbjörn Vennström, KlimatSverige 0708-19 72 05, tv@tvennstrom.se

Kontaktpersoner på de flesta sko-strejker/orter: https://klimataktion.se/2020/05/18/pressmeddelande-sko-strejk-for-en-klimatsmart-omstart

För mer information: https://klimataktion.se/2020/05/07/skostrejk-for-en-klimatsmart-omstart/

Hashtag: #skostrejk30maj

Arrangörer:
SaturdaysForFuture Nätverk för klimatengagerade. Träffades på Medborgarplatsen, Stockholm, och träffades varje lördag innan coronapandemin. Informerar och delar ut flygblad för klimatet.
Klimataktion Bildades 2008. En politiskt och religiöst obunden organisation som baserar sina ställningstaganden på vetenskaplig forskning om klimatet. Vill bygga en folkrörelse som utgår från lokala organisationer/nätverk.
Lokala FridaysForFuture-grupper FridaysForFuture är en internationell rörelse bestående av främst av skolelever som väljer att inte delta fullt ut i sina skollektioner och istället delta i demonstrationer för att kräva åtgärder för att förhindra mer global uppvärmning och klimatförändring. Varje lokal förening är autonom. Det är lokala FridaysForFuture-föreningar som står bakom initiativet, ej den centrala FridaysForFuture-organisationen.

Information och spridning av initiativet sker i samverkan med nätverket Klimatsverige.

Sko-strejken vill se en omstart efter Coronakrisen och uppmanar politiker och makthavare att:
Framtidssäkra samhället. Agera för att skapa hållbara och trygga samhällen.
Sätt människor och miljö främst. Skapa hållbara jobb och hjälp människor att skola om sig där det behövs. Låt skogen stå kvar och säkra den biologiska mångfalden.
Lämna fossilekonomin. Se till att stödpaket och finansiella stimulanser bidrar till att uppnå målen i Parisavtalet och FN:s globala hållbarhetsmål. Sluta subventionera fossil energi och höj priset på utsläpp.

Pressbild,som får användas fritt, av Karin Wrete/Klimataktion. Nätverket KLIMATSVERIGE samlar ett 90-tal föreningar och även enskilda personer som tar klimatforskningens varningar på största allvar. Vi vill att Sverige går före i en snabb och rättvis omställning till ett samhälle som respekterar planetens ekologiska och klimatmässiga gränser. Läs mer om nätverket på www.klimatsverige.se.Under hösten 2018 bildades nätverket Fridays For Future med anledning av Greta Thunbergs klimatstrejk. Läs mer här www.fridaysforfuture.org och här www.fridaysforfuture.se.Den 15 mars 2019 arrangerades en första Global Strike For Future. Minst 1,8 miljoner unga och stödjande vuxna i över 140 länder manifesterade för klimatet. Hittills har det klimatmanifesterats utanför drygt 150 kommunhus och vid riksdagen i Sverige. Gretas initiativ har inspirerat människor över hela världen att arrangera manifestationer.